Overlijden Opa

Toen mijn vader op vrijdag 11 maart op 78 jarige leeftijd onverwacht stierf moesten we snel schakelen. Onze jongste zoon van 8 jaar die autisme heeft was naar de logeeropvang en we wonen op 260 km afstand. Hoe de week erop zou verlopen was onduidelijk. Al met al genoeg reden voor punthoofden en stress.

We besloten hem daar te laten en eerst duidelijk te krijgen wat de komende dagen zou gaan gebeuren. Die zaterdag gingen we dus naar mijn vaders huis en lieten hem zonder dat hij ergens van wist bij de opvang.

Aan het eind van die dag wisten we meer en gingen we nadenken hoe we hem moesten inlichten en voorbereiden. We maakten het volgende schema en zondagmiddag ging mijn vrouw hem ophalen.

We begonnen met uitleggen wat er gebeurd was en dat we de hond die zaterdag naar een pension gebracht hadden.

We vervolgenden met de belangrijkste zaken. Bij het uitleggen moesten we van hem er per dag bij schrijven dat hij die dag niet naar school zou gaan.

Dat dit allemaal zichtbaar was maakte het hem een stuk duidelijker en hij pakte het goed op. En toen hij maandagmorgen vroeg of hij mocht computeren kon ik hem terug verwijzen naar dit schema waarop hij kon zien dat we eerst naar het huis zouden gaan en dat hij daar zou computeren.

Die vrijdag was de begrafenis en dat was wat lastiger in beeld te brengen omdat er zo veel activiteiten zouden zijn. Toch gaf het hem die week veel rust dat hij een idee had wat er zou gaan gebeuren en dat we vrijdags weer naar huis zouden gaan en zaterdag’s de hond weer zouden halen.

Het ging goed die week met hem, een aantal keer moesten we nog wat verduidelijken of aanvullen, maar hij had waarschijnlijk heel wat meer problemen gehad als we dit niet zichtbaar hadden gemaakt.

About Picto-Selector

Creator of Picto-Selector, father of 3 children, one of them Autistic
This entry was posted in Visuals. Bookmark the permalink.

4 Responses to Overlijden Opa

 1. Margit says:

  Sterkte met het verlies van je vader. Moeilijk om dan in je verdriet toch aan je kinderen te denken, maar daar ben je vader voor. Neemt niet weg, dat je je eigen verdriet kan hebben. Nogmaals sterkte en goed dat je dit even deelt. Is goed om bij stil te staan, ook wanneer het ons zou gebeuren. Met onze twee auti-kids is dit heel waardevol.

 2. Echt super hoe jullie dit hebben gedaan.
  En uiteraard heel veel sterkte toegewenst

  Hans van Mourik
  Alblasserdam

 3. Bram says:

  Ik vind het prachtig dat je je op deze manier openstelt voor mensen die je blog volgen én ons daar onmiddellijk iets mee leert. Door je ervaringen neer te schrijven, deel je naast je (fantastische) programma ook je levenservaring. De twee gaan volgens mij steeds hand in hand.
  Het enige wat ik als lezer kan teruggeven is dit woordje medeleven en dank. Sterkte, Martijn.

 4. Willemijn Lammers says:

  Heel mooi gedaan. Het is wat, vader zijn en zoon zijn in dezelfde week.
  Heel veel sterkte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s